Lataa maksuttomat materiaalit klikkaamalla tästä!

Mikä meitä estää elämästä?

Mikä meitä estää elämästä rohkeasti omaa elämäämme? Kerron sinulle neljä tyypillisintä estettä. Aloita siitä, että tunnista nämä esteet ja kysy itseltäsi, ovatko nämä minulle totta. Lopussa annan sinulle kaksi vinkkiä, kuinka elää enemmän!

Nämä neljä estettä ovat:

  1. Tiedostamattomuus
  2. Sitkun -ajattelu
  3. Pelot
  4. Itsearvostuksen puute

 

1. Tiedostamattomuus

Tiedostamattomuudella tarkoitan sitä tilaa, kun kuljemme kuin sumussa. Toimimme autopilotin ohjauksessa ja suoritamme elämäämme niiden normien ja uskomusten rajoissa, joita meihin on elämämme aikana iskostettu ympäristömme toimesta. Elämme, kuten "kuuluu elää" odotusten mukaisesti.

Kun sukulaistäti kysyy: "Milloinkas teille tulee perheenlisäystä? tai huomaat, että muutkin hakivat opiskelemaan, että varmaan sinunkin pitäisi. Vai oliko nyt se hetki, kun muutetaan yhteen ja hommataan koira tai tehdään alan vaihdos ja alotetaan luomaan uutta uraa. Tiedät varmasti, mistä odotuksista puhun.

Tiedostamattomina elämme pysähtymättä itsemme äärelle kysymää, kuinka haluan aikani käyttää. Mikä on minulle aidosti tärkeää? Minkä tekemiseen koen intohimoa? Mistä asioista nautin?

Tiedostamattomuuden tilaa usein ruokkii kokemus jatkuvasta kiireen tunnusta ja paineesta täyttää ulkopuolelta luotuja odotuksia. Kun juoksee pää kolmantena jalkana paikasta toiseen - vuodesta toiseen - ja kokee vielä epäonnistuvansa täyttämään kaikkia kohtuuttomia odotuksia olla yli-inhimillinen äiti, asukasaktiivi, sivistynyt kulttuurin harrastaja ja menestynyt urallaan, on todella helppo verhoutua tiedostamattomuuden sumuun.

2. Sitkun -ajattelu

Vaihdan työpaikkaa sit, kun taloudellinen tilanne kohenee. Tehdään se lomamatka sit, kun lapset on vähän vanhempia. Aloitan elämäntapamuutoksen sit, kun tämä työprojekti on saatu pois alta. Voin olla onnellinen sit, kun mahdun tavoitemekkooni. Kutsutaan ystäviä useammin kylään sit, kun meillä on se isompi talo.

Sitkun -ajattelu on asioiden lykkäämistä tuonemmaksi, koska nyt ei ole "oikea aika". Siis oikea aika nauttia, kokea tyytyväisyyttä, elää onnellista elämää tai ottaa aikaa itselleen. Sitkun -ajatteluun liittyy usein itsearvostuksen puute. Jos emme laita itseämme oman elämän tärkeysjärjestyksessä ensimmäiseksi, päädymme lykkäämään meille tärkeitä asioita ja elämään sitkun -elämää.

Sitkun ajattelun takana on usein myös pelko, etten ole riittävän hyvä. Sitä jäisi niin mielellään hilloamaan niitä omia hyviä ideoita. Harhauttaa itseään jatkuvasti muulla epäolennaisella puuhastelulla. Tutkitaan, suunnittellaan, käydään kaikenmaailman kursseja, inspiroidutaan ja odotellaan sitä kuuluisaa oikeaa hetkeä. Sitkun -ajattelu siirtää jatkuvasti aloittamista ja varsinaista toimintaa.

3. Pelot

Peloista voisi kirjoittaa kirjan verran (kuten Henkka Hyppösen kirja Pelon Hinta - suosittelen!). Elämäämme rajoittavista peloista tyypillisiä ovat epäonnistumisen pelko, muutoksen pelko ja paljastumisen pelko.
 
Epäonnistumisen pelko saattaa estää meitä edes yrittämästä. Jos uskomme, että kyvyt ja taidot ovat sisäsyntyisiä ja pidämme itseämme "lahjattomina", saatamme lakata yrittämästä epäonnistumisen pelossa. Epäonnistumisen pelko laittaa meidät valitsemaan varman päälle ja tyytymään helppoihin ratkaisuihin. Saatamme pelätä myös arvostelluksi tulemista. Entä jos muut eivät enää hyväksy minua? Pelko tuomituksi tulemisesta ja yksin jäämisestä saattaa vaikuttaa meihin syvästi.
 
Meillä voi olla epärealistiset odotukset itsestämme ja siksi pyrimme täydellisyyteen. Tämän käytösmallin taustalla on usein paljastumisen pelko. Entä, jos epätäydellisyyteni, keskeneräisyyteni ja virheeni huomataan. Kamppailemme ollaksemme entistä parempia, jotta emme paljastuisi ja yritämme kontrolloida kaikkea ympärillämme.
 
On syytä muistaa, etteivät pelot ole yksiselitteisesti negatiivinen asia. Niiden tehtävä on ja on ollut suojella meitä hengenvaaroilta ja varmistaa lajimme jatkuvuus. Meillä on synnynnäisesti olemassa putoamisen pelko ja kovien äänien pelko - ihan syystäkin. Pieni pelko - tai paremminkin jännitys - saa meidät valppaiksi ja auttaa keskittymään olennaiseen, ja voi näin ollen hyvinkin toimia eduksemme. Voimme ajatella, että tällaiset pelot palvelevat tarkoitustaan.

4. Itsearvostuksen puute

Ellemme arvosta itseämme ja usko olevamme rakkauden ja yhteen kuulumisen arvoisia, meidän on mahdotonta elää täyttä elämää. Jos uskomme, ettemme ole ansainneet kaikkea sitä hyvää - onnea, rakkautta, menestystä, arvostusta, vapautta - jota elämä meille voi antaa, emme koskaan tule näitä saavuttamaan. Vertailemalla itseä muihin, tavoittelemalla täydellisyyttä tai luomalla yli-inhimillisiä odotuksia itsestä koemme jatkuvasti epäonnistumista ja tyytymättömyyttä. Ellemme laita itseämme arvojärjestyksessä ensimmäiseksi ja aidosti usko, että olemme ansainneet kaiken sen hyvän, jota elämäämme toivomme, voimme vaan jatkaa toivomista ilman, että mikään todella muuttuu.

 

Kuinka elää enemmän?

1. vinkki: Pysähdy!

Ota aikaa itsellesi. Tule tietoiseksi oman elämäsi valinnoista ja tunnista, ovatko ne linjassa itsesi kanssa. Ravistele itsesi irti sumusta ja kysy itseltäsi: Mikä on minulle aidosti tärkeää? Mihin koen intohimoa? Mistä asioista nautin? Valitse elää rohkeasti omaa elämääsi!

2. vinkki: Toiminta

Avainsana muutokseen ja menestykseen on toiminta. Kukaan ei ole saavuttanut mitään istumalla käsiensä päällä odottelemassa oikeaa hetkeä. Muista, sinun ei tarvitse olla valmis. Elämässä, kun ei valmiiksi tule. Sinun ei tarvitse tietää kaikkiin mahdollisiin eteen tuleviin haasteisiin kaikkia mahdollisia ratkaisuja. Voit silti aloittaa nyt!

 

Ja haasteita tulee. Ihan varmasti. Ratkaiset ne sitten yksi kerrallaan, kun kohdalle osuu.  Muista, älä koskaan ota vastaan kritiikkiä niiltä, jotka eivät itse ole eläneet rohkeasti omaa elämäänsä! Paras tapa varmistaa, että tulet kasvamaan unelmiesi mittaiseksi, on astua esiin, suostua arvostelun kohteeksi ja näyttää rohkeasti kuka aidosti olet - keskeneräisenä ja haavoittuvana. Kannustan sinua elämään täyttä elämää koko sydämelläsi!

Haluatko kasvaa rohkeaksi naiseksi ja elää täyttä elämää?

Liity Rohkeisiin naisiin, niin saat maksuttoman Rohkeuden sanoman viikottain sähköpostiisi. Autan sinua eteenpäin rohkeamman elämän matkalla!

Liity Rohkeisiin naisiin
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.